Megszerzés I.

Szerző : dátum: 2014 ápr 7 Kategória, Blog, Lakásvásárlás, Portfólió | 0 Hozzászólás

Megszerzés I.

Egy érdekes adat, miszerint a lakások ~80%-át ingatlanközvetítői ajánlással értékesítik. Ezt a statisztikai adatot csak megerősíteni tudom, hiszen én sem az általam kiszemelt ingatlant vásároltam meg, hanem a közvetítőm által ajánlottat. (Bár ennek az is lehet az oka, hogy azt addigra már eladták). Az ingatlan árának kialkudásával csak az első nehézségen voltam túl. Ez után következett a piszkos anyagiak fizikális leképezése és lepapírozása.

1. lépés: Foglaló

Az ingatlan közvetítőnél történő vásárlásnál foglaló fizetésére lehet számítani, esetemben 200 000 Ft. Ez a pénz a lakás eladójáé, csak amíg nem jutunk el az ügyvédhez, addig van megőrzésre a közvetítőnél. Tehát a vételárból lejön ez az összeg. Arra érdemes odafigyelni, hogy mikor a foglalós papírt aláírja az ember, akkor ne csak az eladónak és a vevőnek legyenek rajta a személyes adatai, hanem a közvetítőnek is, ha már nála lesz a pénz megőrzésre.

2. lépés: Ügyvéd

Az adásvételi szerződéshez az ügyvédet a vevőnek kell intéznie. Különböző összegekért lehet találni ügyvédet (ingatlan árának 0,5%- 1,2%), de az ingatlan irodának is van, amennyiben azt választjuk. Plusz 6700 Ft Földhivatali eljárási díj. A szerződés megkötéséhez néhány dokumentumra lesz szükségünk, ezek a következők:

-          Személyi igazolvány

-          Lakcímkártya

-          Adókártya

és természetesen pénz (Az Előleg). Viszont ez az összeg készpénzben nem haladhatja meg foglalóval együtt a vételár 10%-át, amennyiben hitelszerződéses vásárlás történik. Az ügyvédhez a foglalót az ingatlanközvetítő hozza, nekünk ki kell egészítenünk az összeget. A szerződés aláírása után (amit természetesen mindenki olvasson el és értelmezze, nehogy meglepetésben legyen része) az ügyvédünk beszerzi a Földhivatal által érkeztetett adásvételi szerződést és a Földhivatal által érkeztetett tulajdonbejegyzést, melynek széljegyzetén már a mi nevünk is rajta van. Az első jele, hogy lakásunk lesz :)

megszerzes1

Az ingatlan vételárának tagolása

3. lépés: Hitel

Direktben vagy hitelügyintézőn keresztül tudunk felvenni hitelt a lakásvásárláshoz. Azt vallom, ha forintban kapom a fizetésem, akkor forintban adósodom el. Most másra nincs is nagyon lehetőségünk. A hitel felvétele előtt javasolt a hitelszűrés, hogy mielőtt aláírjuk az adásvételi szerződést, meggyőződjünk róla, hogy meg fogunk tudni felelni a szerződésben foglaltaknak. Ügyvédünk figyelmét hívjuk fel arra, hogy melyik banknál vesszük fel a hitelt, mert különböző előírásaik vannak arra vonatkozóan, hogy milyen adatoknak, mondatoknak kell szerepelniük a szerződésben.

Ekkor kezdődött az izgalom. Kellenek a hitelhez a papírok. Nézzük csak mik is kellettek:

-          Személyi igazolvány

-          Lakcímkártya

-          Adókártya

-          Együttes NAV0 dokumentum

-          OEP igazolás

-          Kereseti igazolás

-          Éves bérkarton (cafeteria miatt)

-          Földhivatal által érkeztetett adásvételi szerződés

-          Földhivatal által érkeztetett tulajdonbejegyzés

-          Másik banknál vezetett számla dokumentumai (amennyiben másik banknál vennék fel a hitelt)

-          egyéb hiteligazolás (ha már van)

Gyorsan végig szaladtam rajtuk, pipa-pipa. Sajnos adókártyám nem volt (elhagytam), ezért azt is be kellett szereznem csing-csing 3000 Ft. Ez nem volt ilyen egyszerű. Elmentem a hozzám legközelebb eső NAV-hoz, ahol kiderült, hogy:

egy ablak az adókártya, egy másik ablak az együttes nullás és egy harmadik a fizető ablak. Természetesen 3 különböző sorszám és mintha a lottót húznák, reménykedsz, hogy a megfelelő sorrendben és megfelelő időráhagyással villanjanak fel a nyerő számaid. Szerencsére egyik hölgy észlelte a problémám és segítségéről biztosított, így leredukálódott a 3 ablakos szimultán műveletsorom, sima lineáris kétablakos mutatvánnyá :) Együttes NAV 0, 3000 Ft.

Megszereztem a NAV-os dokumentumokat és/vagy igazolásokat és elindultam a posta felé illetékbélyegért.

Folyt. köv…

kép: macinivnw.deviantart.com

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>