Fal, Fény, Szín

Szerző : dátum: 2014 júl 4 Kategória, Blog, Felújítás, Portfólió | 0 Hozzászólás

Fal, Fény, Szín

Elérkezett a idő, hogy a már számtalanszor elképzelt, lerajzolt, módosított, véglegesített tervemet egy életnagyságú modellen is megvalósítsam.

Az elöregedett és a mai szabványnak nem megfelelő kábelek cseréjével, több áramkör kialakításával és az új lakáselosztó telepítésével párhuzamosan megkezdtem az álmennyezet elkészítését is. A folyamat párhuzamosítására azért volt szükség, mert a lakás kialakításának köszönhetően a falban nem, vagy csak nagyon nehezen lehetett volna a vezetékezést megoldani, falon kívüli csatorna használata nélkül.

A munka megkezdését alapos tervezés előzte meg, hogy amikor a felújítás megkezdődik a felhasználandó anyagok, szerszámok, eszközök a helyszínre érkezzenek. Különösebb problémát ez  nem okozott, és mint utólag kiderült csak egy két apróságot kellett pluszban beszerezni. Számomra kicsit idegesítő volt a gipszkarton beszerzése. Mivel nem rendelkezem gipszkarton fuvarozásra alkalmas autóval, ezért a házhoz szállítás mellett döntöttem. Itt ért az első meglepetés, hogy a kiszállítás árában (Budapesten belül 15000HUF) nincs benne a lakásba lerakás, hanem csak az utcára lepakolás. Egyből be is indultak az agytekervényeim, hogy hogyan is fognak feljutni a rendelt lapok, profilok a lakásba. Persze lemérem a liftet, hogy be fér-e a gipszkarton és örömmel tapasztaltam, hogy igen. OK, holnap 9-re hozzák. Minden rendben!!! :) Szerencsére Böri barátom felajánlotta segítségét, hogy ne kelljen egyedül pakolásznom.

Megérkezett a gipszkarton, 10-kor. Remek kezdés. Na, de csináljuk!

Még a tervezés alatt kiszámoltam, hogy a CD profilból a 4 métereset kell megvennem, mert akkor kevesebb lesz a leeső anyag és sokkal költséghatékonyabb leszek. Igen ám, (második meglepetés) csak azt nem vettem figyelembe, hogy a lécsőházban kell felvinni az emeletre, ahol persze nem tudtunk elfordulni vele a hossza miatt. Őrült nagy szerencse, hogy a lakás a 2. emeleten van, így sikerült kívülről az erkélyen keresztül feljuttatni a lakásba a profilokat. A gipszkarton lapokkal nekilódultunk és kiderült, hogy a liftbe még csak-csak beférne, na de a liftajtó volt a szűk keresztmetszet. Nem volt más lehetőség, vihettük a lépcsőn fel egyesével. Az alábbi pár képen már a szerelést láthatjátok.

Egy hét megfeszített munkával sikerült megcsinálnunk az álmennyezetet és az egyéb eltakarni kívánt részeket. Azt kell, hogy mondja, a gipszkartonozás egy nagyon szép szakma lehet és a vázszerkezet elkészültével, gyors és látványos eredményt érhetünk el, amely eredmény könnyen átlendít bennünket a holtponton. Akkor tudtam, hogy elfáradtam amikor a vágás előtti mérés eredményét felírtam a falra és ennek ellenére csak másodikra sikerült jó méretű és formájú gipszkartont vágnom. Na, hát ilyenkor kell aznapra abbahagyni a munkát. :)

A festéssel kapcsolatban úgy döntöttem, hogy egy szakemberrel csináltatom meg. Viszonylag könnyű volt, mert ismeretségi körben pont van festő, ezért inkább a színek végtelen kavalkádját megvizsgálva, összehasonlítva válogattam kedvemre, mint kisgyerek a lego kockák között. Egyszer csak összeállt fejemben a kép: Fehér és Szürke :) Naná, hogy az elején tudtam már, hogy ezek a színek lesznek csak felhasználva  a minimál lakásomban. Csak annyit kellett eldönteni, hogy a szürkének melyik árnyalata legyen a befutó. A Lago 25 lett.

A természetes fénynek és a fehér falaknak van leginkább szerepük a lakás világossá tételében. Mint minden esetben, itt is fel kellett készülni arra, hogy bizonyos napszakokban az alternatív világításról is gondoskodni kell. Az egyik dolog ami tetszik a minimál stílusban, hogy nagyon letisztult berendezéseket eszközöket használ. Nem volt kérdés, hogy a LED spotlámpák mellett teszem le a voksomat. Matt krómot választottam, mert a fehér és a szürke falhoz is menni fog. Gondolom a LED világítás előnyeit nem kell már senkinek sem ecsetelni, csak a színhőmérséklet volt a kérdés. Hideg vagy meleg? A meleg fényű mellett döntöttem, majd a hideg fényűvel a LED szalagoknál kiélem magam. :)

A következő megvalósítandó feladat a laminált padló lerakása lesz és a magasfényű konyhabútor.

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>